Grøn strøm kræver fleksible forbrugere
Den grønne omstilling af elforsyningen kræver, at vi ændrer strømvaner. Hvad står i vejen for, at vi bruger strøm mere fleksibelt? Det skal Christina Gravert opklare i et projekt, som støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.
Danmark står over for en betydelig udfordring, når vi inden 2030 skal overgå til et elsystem, som kun drives af vedvarende energi.
”Vind og sol, som er vores primære vedvarende energikilder, er svingende af natur, og produktionens udsving kan gøre det til en dyr fornøjelse at balancere elnettet,” forklarer Christina Gravert, lektor ved Økonomisk Institut.
”Forskellige tiltag er nødvendige for at opretholde en stabil og pålidelig strømforsyning, uddyber hun.
Forbrugerne spiller aktiv rolle
I sit nye forskningsprojekt ”Behavioral barriers to electricity demand management” skal Christina Gravert identificere en central del af løsningen på det omskiftelige udbud af grøn strøm: at indtænke fleksibilitet på forbrugersiden.
Som forbrugere kan vi spille en aktiv rolle i at balancere systemet ved at tilpasse vores forbrug til de tidspunkter, hvor produktionen er højest. Økonomer antager generelt, at tiltag som spidsbelastningsafgifter og timeafregning vil være effektive til at tilskynde forbrugerne til at være mere fleksible i deres elforbrug.
”Men vi ved ikke med sikkerhed, om disse tiltag virkelig påvirker forbruget, og hvem det er, der reagerer,” siger Christina Gravert.
Adfærdsbarrierer undersøges
Konkret vil Christina Gravert undersøge, hvad forbrugernes forskellige adfærdsbarrierer betyder for deres fleksibilitet. Adfærdsbarriererne kan være mangel på information, uopmærksomhed og tilpasningsomkostninger.
”Et væsentligt aspekt af vores studie er også at stille skarpt på mulige heterogene effekter på tværs af socioøkonomiske grupper i samfundet. Resultaterne kan danne grundlag for fremtidige energipolitikker, der er både mere effektive og retfærdige,” forventer Christina Gravert.
Forskningsprojektet støttes af Danmarks Frie Forskningsfond med 3,1 mio. kr.