Podcasts

Hør vores forskere fortælle om aktuel forskning og samfundsdebat.

Asger Lau Andersen

Dagens Nyheder: Mere svindel med NemID og voksende mangel på arbejdskraft on Apple Podcasts

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at manglen på arbejdskraft bliver ved med at vokse. Det er et resultat af den helt store genåbning af Danmark – men hvad er konsekvenserne, og hvordan finder vi flere hænder? Asger Lau Andersen gør os klogere på disse spørgsmål.

Morten Bennedsen

Under COVID-19 pandemien har økonomiske hjælpepakker holdt hånden under en masse danske virksomheder. Professor Morten Bennedsen taler med videnskabsjournalist Jens Degett fra Science Stories om sin forskning i økonomiske mekanismer

How family businesses can plan for the long term. Morten Bennedsen forklarer her fra sin bog "The Family Business Map"

Jeanet Bentzen

When You Pray to God Online, Who Else Is Listening? Jeanet Bentzen on @Freakonomics

COVID-19, Disasters & Religion: Conversation with Dr. Jeanet Bentzen

Hvad er en religion for en størrelse og hvad betyder den for vores samfund? Hør Jeanet i KUs podcast serie Tankelyn

Hvad gør nogle lande mere velfungerende end andre? Det var emnet for afsnit 67 af mit podcast, Regelstaten, hvor jeg talte med Jeanet Sinding Bentzen fra Københavns Universitet om hende interessante forskning i naturkatastrofer, religion mv: Min samtale med Jeanet Sinding Bentzen | Punditokraterne

Carl-Johan Dalgaard

Carl-Johan Dalgaard er overvismand i tiden under corona-krisen. Han gæster Kontrast for at fortælle om de økonomiske aspekter ved krisen i podcasten med titlen "Det er en ret pludseligt opstået og ret dramatisk krise, vi befinder os i" (Kontrast).

CEPOS Vækstkonference 2017: Vismand Carl-Johan Dalgaard

Mette Ejrnæs

Tilbage i marts 2021interviewede Trine Askholm Mette Ejrnæs. Det blev der en podcast ud af med introduktionen "Hør historien om den eneste kvindelige økonomi professor der findes på Københavns Universitet på Økonomisk Institut. Hun hedder Mette Ejrnæs og er 49 år." Siden er der faktisk - ret skal være ret - kommet endnu en knindelig professor med på holdet af professorer. Hun hedder Mette Gørtz.

Mogens Fosgerau

Hvad er statens rolle i transportsektoren? Hvordan laver man samfundsøkonomiske analyser? Hvad er kollektiv transports rolle ift. klimakampen? Hvorfor kører vi for stærkt, og hvad gør staten ved det? Det er emnerne - og meget, meget mere – som Mogens Fosgerau kommer ind på i samtalen om statens rolle i transportsektoren.

Christina Gravert

Nudge-A-Thon with Dr. Christina Gravert (Stitcher)
Lær mere om nudging med denne podcast, hvor Christina Gravert har besøgt "Behavioral Grooves Podcast". Interviewet er på engelsk.

Mette Gørtz, Mette Foged, Katarina Juselius, Jakob Roland Munch

Dyb, kort og psykisk hård. Jeg bad 2 nobelpristagere og 11 andre topøkonomer forklare mig den økonomiske krise (oplæst artikel af Hakon Mosbech for Zetland)

Coronaepidemien har sendt os ned i et økonomisk hul. Men det, vi stirrer ind i, er en fundamentalt anderledes krise end den finanskrise, der ramte verden i 2008. På nogle måder er den nærmest omvendt. Hakon Mosbech har fået prominent hjælp til at kigge på de vigtigste ting, der afgør, hvor verdensøkonomien vil bevæge sig hen.

Miriam Gensowski

Det starter i børneværelset: Om social og økonomisk ulighed og dit barns mulighed for at bryde social arv.

Søren Johansen

Podcastserie under titlen Videnskabens Vidner

Søren Johansen er professor emeritus i matematisk statistik fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet. I podcastafsnittet interviewes Søren af professor Susanne Ditlevsen, professor ved Institut for Matematiske Fag, KU. I en samtale mellem mellem de to åbnes et vindue ind til Søren Johansens lange, spændende forskningskarriere, som bl.a. har resulteret i, at han i dag er den mest citerede forsker inden for økonometri – på verdensplan. 
Link til podcastafsnittet er følgende.

Katarina Juselius og Jeppe Druedahl

Sange om Merværdi #16 – Økonomien og Virkeligheden (for Solidaritet - Sange om Merværdi)

Hvad betyder den voksende finansielle sektor for økonomiens stabilitet? Hvordan ser mulighederne ud for økonomisk vækst i fremtiden? Og er mainstream makroøkonomi tilstrækkelig til at beskrive udviklingen? Gæsterne er Katarina Juselius, professor emeritus i økonomi ved Københavns Universitet og forfatter til bogen ‘Økonomien og Virkeligheden: et opgør med finanskapitalismen’, samt Jeppe Druedahl, adjunkt i økonomi ved Københavns Universitet.

Claus Thustrup Kreiner

"Skumfidustest for voksne" - interview med Claus Thustrup Kreiner. Politikere taler om ulighed som et spørgsmål om samfundsmæssige strukturer, men adfærdsøkonomerne peger på, at meget af den skyldes menneskers forskellige karaktertræk og den måde de træffer valg.

Jakob Roland Munch

Der har været fornyet debat om huslejeregulering, efter at boligminister Kaare Dybvad kom med et indgreb, som skulle stramme §5.2 i boligreguleringsloven, også kendt som Blackstone-indgrebet. Jonas Herby interviewer Jakob Roland Munch som blandt svarer på spørgsmålene "hvorfor har vi huslejeregulering? Hvad betyder huslejereguleringen for huspriser, beskæftigelse, ulighed mv? Og er der andre — og måske bedre — måder at opnå de politiske ønsker om omfordeling og blandede beboersammensætninger på?

Søren Hove Ravn

Søren Hove Ravn gæster Altingets podcast #dkpol med Esben Schjørring, politisk redaktør og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør ved flere lejligheder. Hør for eksempel:

Hvordan kunne Pape være så uforberedt på Mette FRederiksens angreb?

Når de ældre sættes fri, er det et opgør med en af konkurrencestatens grundpiller.

Coronakrisen overstrålede klimakrisen i regeringens finanslovsudspil (for Altinget via Soundcloud)

Der var ikke mange klimatiltag i regeringens finanslovsudspil, og det ærgrer aktørerne på området. Få overblik over økonomien bag udspillet, det manglende klima og de kommende forhandlinger i dagens Altinget Ajour.

Så skiftede Merkel lige position – hvad er det med den coronafond? (for Altinget via Soundcloud)

Efter corona omfavner tyskerne idéen om udstedelsen af statsobligationer i EU's navn – måske endda bakket op af en europæisk skat. Alt sammen for at holde hånden under det indre marked ved at rejse kapital, der uddeles direkte til især de sydeuropæiske lande, hvor coronaen har hærget mest intenst, og hvor økonomien lider mest. Det kan meget let gå hen og blive en af de største politiske forandringer, der kommer ud af coronakrisen. Hvorfor har tyskerne flyttet sig, hvad betyder det for europrojektet – og kan vi ikke bare sige nej til det her i Danmark?

Næste redningspakke kan blive kolde kontanter på din bankkonto (for Altinget via Soundcloud)
Den politiske kamp om genåbningen af samfundet efter coronaen er for alvor skudt i gang. Men er det skattelettelser eller offentlige investeringer, der får hjulene i gang i økonomien igen? Eller noget helt tredje? For lige så akut den økonomiske krise satte ind, lige så hurtigtvirkende skal de økonomiske tiltag være for at virke.

Altinget Ajour tager temperaturen på dansk økonomi lige nu: Hvorfor er det et problem, at priserne på vores forbrugsvarer falder? Hvorfor vender vi ikke bare tilbage til højkonjunkturen fra før nedlukningen? Hvorfor er cool cash fra staten sat direkte ind på din bankkonto en god idé? Og hvorfor er der ingen politikere, der er løbet med den idé?

Skal staten egentlig betale sin gæld tilbage til dens egen centralbank? (for Altinget via Soundcloud)
Danmark låner for under Coronakrisen milliarder af kroner i vores egen centralbank. Men er det overhovedet nødvendigt at betale gælden tilbage, når lånet stammer derfra? Det forklarer økonom Søren Hove Ravn nærmere om i dagens udsendelse.

Det har økonomerne lært af finanskrisen (for Altinget via Soundcloud)
Ti år efter, finanskrisen truede verdensøkonomien på sin eksistens, melder spørgsmålet sig, om vi har lært nok til at undgå et nyt styrt i afgrunden

Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan.

Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns klumme op.

Er nogle penge bedre end andre? (for Altinget via Soundcloud)
Foreningen Gode Penge har ret i, at private banker står for hovedparten af pengeskabelsen i Danmark. Men det er forkert, at det skulle være et problem ifølge Søren Hove Ravn.

Lyt til Søren Hoves analyse: Den grumsede økonomiske krystalkugle (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns analyse op.

Hvad er prisen for et brexit? (for Altinget via Soundcloud)
Vil Brexit styrke eller svække den britiske økonomi? Og kan man overhovedet regne på de økonomiske effekter af Brexit, før forhandlingerne mellem Storbritannien og EU er nået i mål?

Bliver det en tysker? ECB skal have ny chef (for Altinget via Soundcloud)
Lektor i økonomi Søren Hove Ravn gæster Altinget: ajour til en snak om, hvad kvantitativ lempelse er, hvorfor det har virket, og hvorfor kreativitet helt sikkert også for den næste chef for Den Europæiske Centralbank vil være en påkrævet kompetence.

Når danskernes milliardgæld bliver et problem (for Altinget via Soundcloud)
Den økonomiske nedtur bliver større, når gælden i privatbefolkningen er høj. Netop danskerne skylder masser af penge væk - i omegnen af 3.000 milliarder kroner - og derfor kan det emne også blive et emne for politikerne. Søren Hove Ravn forklarer i denne udgave af Altinget:ajour mere om den sag.

Har venstrefløjen endelig fundet en ny økonomisk teori? (for Altinget via Soundcloud)
MMT – modern money theory – er helt centralt i den amerikanske venstrefløjs økonomiske politik, men hvad er MMT? Og er det farlig ønsketænkning - eller holder MMT vand? Det hjælper lektor Søren Hove Ravn fra Økonomisk Institut med at forstå i denne podcast.

Når krisen rammer, er Christine Lagardes værktøjskasse tom (for Altinget via Soundcloud)
Der er vagtskifte i ECB: Franske Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og forhenværende boss i IMF, overtager fra italienske Mario Draghi.Nu siger Lagarde, at hun for alt i verden vil undgå at skulle gentage Draghis ord. Ikke kun, fordi hun ikke ønsker en krise på niveau med finanskrisen tilbage, men fordi, som hun sagde, at så ville landene i EU have svigtet deres eget ansvar for at føre en aktiv finanspolitik.

Corona har skubbet os ud på kanten til ny finanskrise (for Altinget via Soundcloud)

Amerikanerne har fundet de økonomiske kanoner fra finanskrisen frem igen, og i EU er der allerede opstået problemer med uenigheder og fejltrin. Hvad gør vi nu?

Lyt til Søren Hoves økonomiske analyse: Politiske eller økonomiske modeller?
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan. Det skriver Søren Hove Ravn.

Da Putin invaderede Ukraine, svarede Vesten igen med sanktioner, hvis lige ikke er set i historien. Men hvad går de ud på, hvordan virker de og hvad betyder det for Vestens økonomi? Lyt med i ugens afsnit af #dkpol.:  https://www.altinget.dk/artikel/dkpol-putin-har-tanks-vesten-har-bevaebnede-penge

Christian Schultz

Christian er udover professor i økonomi ved Økonomisk Institut også formand for Konkurrencerådet. Her fortæller han om hvilken rolle konkurrenceloven spiller i Danmark.

Pablo Selaya

All roads leads to Rome: the persistence of public goods provision in economic development (Vox talks)

Peter Birch Sørensen

Grøn økonomi – naturlige begrænsninger for vækst (Videnskabernes Selskab)

Vi ved det godt. Isen smelter på begge poler. Dyrene dør i et hurtigere tempo, end vi mennesker nogensinde har oplevet før og mange af verdens storbyer bliver dagligt dækket af smog. Men faktisk har økonomiske forskere i mere end to hundrede år gjort sig tanker om, hvad der er på spil, og hvad vi som samfund burde gøre ved den ulige balance mellem miljø og økonomisk vækst. For uden natur, ingen økonomi. Måske gør vi ikke nok, når vi tænker på problemernes omfang, men dagens forskere i grøn økonomi – de såkaldte ressourceøkonomer – havde ikke bare stået i problemer til halsen men på aldeles bar bund, havde det ikke været for fortidens grønne økonomer. I denne episode tager økonomiprofessor, tidligere overvismand og tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen os med på en tur gennem de seneste århundreders grundtanker om miljø og økonomisk aktivitet – og hans egen kommende simulationsmodel ”Grøn Reform”.

Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand? (Radio Information)
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hidtil afvist, at der var tale om en »politisk fyring« af formanden, da beslutningen blev truffet, før regeringen modtog en kritisk rapport fra rådet.  Information har så afsløret, at hans ministerium var orienteret om konklusionerne længe før offentliggørelsen af rapporten. Og ikke nok med det: Det viser sig også, at Klimarådet var på listen over offentlige institutioner, der skulle flytte (ad pommeren til) ud af København. Journalisten bag historien, Martin Bahn fortæller.

Er et grønt regnskab muligt og hvordan? (Carlsbergfondets podcast)
Samtale med Peter Birch Sørensen og Ida Auken på Folkemødet 2019
Miljøøkonomer har igennem en årrække diskuteret, hvordan man på en valid måde kan inddrage værdien af miljøet og naturen i de økonomiske modeller. I denne samtale diskuterer professor Peter Birch Sørensen og Ida Auken (MF) mulighederne for at inddrage miljøhensyn i tilrettelæggelsen af den økonomiske politik i Danmark. Samtalen modereres af journalist Nynne Bjerre Christensen og kredser om Peter Birch Sørensens aktuelle forskningsprojekt.

https://soundcloud.com/user-398232480/hvad-med-klimaafgifterne-med-kraka-peter-birch-sorensen
Hvad med klimaafgifterne? Episode 3: Med Kraka/Peter Birch Sørensen.
Lyt med når Peter Birch Sørensen forklarer, hvorfor klimaafgifter er nødvendigt for at indfri de danske klimaambitioner. Vi gennemgår blandt andet forskellen på ensartede og differentierede afgifter, samt fordele og ulemper ved de to modeller.

Peter Norman Sørensen

I Momentum med Peter Norman Sørensen forklarer Peter til podcasten Rig på viden om sin teoretiske model for momentum på aktiemarkedet - det sweet spot der opstår efter en information er frigivet og en aktie (under)vurderes indtil informationen kan verificeres og aktien prissættes realistisk.

Finn Tarp

Interview with professor Finn Tarp on SA-TIED

Udvikling er godt for økonomien (for Science Stories)

Den globale økonomiske udvikling foregår ikke i små bobler - verden er forbundet, og udvikling i fattige lande også har stor betydning for både økonomi, udvikling, klima og miljø i et veludviklet land som Danmark. Videnskabsjournalist Jens Degett fra Science Stories taler med Finn Tarp om forskning i udvikling og om de moralske og økonomiske grunde til at hjælpe de fattigste lande med at løse deres udviklingsproblemer.

Niels Thygesen

Professor emeritus Niels Thygesen læste økonomi på Københavns Universitet i 1950’erne. Siden fulgte ophold i det amerikanske forskningsmiljø, hvor han var vidne til vigtige økonomiske stridigheder. I årtier har han arbejdet med økonomisk integration og det økonomiske samarbejde i Europa. I en samtale med professor Peter Birch
Sørensen fortæller Niels Thygesen om sit videnskabelige arbejde i nationale og internationale sammenhænge.

Miriam Wüst

Tidlige indsatser: Hvad betyder barselsophold og sundhedsplejerske for børns liv og trivsel?