Til ansøgere
Du skal ansøge om at blive indskrevet som ph.d.-studerende. Det er op til Økonomisk Institut at vurdere om en ansøger er kvalificeret til indskrivning eller ej.
En ph.d.-uddannelse kan finansieres enten ved at søge et af Københavns Universitets ph.d.-stipendier eller ved at blive indskrevet som eksternt finansieret ph.d.-studerende. I sidste tilfælde skal du selv skaffe finansiering, eksempelvis fra et forskningsråd eller en ekstern arbejdsplads.
Læs mere om opslagene på Det Samfundsvidenskabelige Fakultets ph.d.-skoles hjemmesider.
Det er en god ide at kontakte den underviser, du ønsker som vejleder, inden din ansøgning indleveres.
Ph.d.-uddannelsen i økonomi er en videregående forskeruddannelse, som sigter på at føre den studerende frem til den internationale forskningsfront og bringe den studerende i stand til at bidrage til forskningen. Ph.d.-studiet retter sig mod dygtige studerende, som gerne vil forske eller have specialiserede økonomijob indenfor den offentlige administration eller det private erhvervsliv.
Ph.d.-uddannelsen består dels af en en undervisningsdel og af en forskningsdel samt af et forskningsprojekt om et specifikt emne. I første del af uddannelsen følges avanceret undervisning. Studiet afsluttes med ph.d.-afhandlingen, som er et selvstændigt arbejde, som indeholder forskningsbidrag på internationalt niveau.
Hver ph.d.-studerende tilknyttes en vejleder, som vejleder den studerende i sammensætningen af ph.d.-studiet og i skrivningen af afhandlingen.
I løbet af studiet skal den ph.d.-studerende præsentere resultaterne af sin forskning på Økonomisk Institut og ved konferencer og workshops andetsteds. I forbindelse med uddannelsen formodes den studerende at tilbringe tid i et andet, helst udenlandsk, forskningsmiljø. En del af undervisningsdelen kan tages i denne forbindelse.
Ph.d-uddannelsens længde
Økonomisk Institut tilbyder ph.d.-uddannelse efter 5+3 modellen, 4+4 modellen og 3+5 modellen.
5+3 modellen henvender sig til studerende, der har gennemført en kandidatuddannelse i økonomi eller tilsvarende. Ph.d.-studiet varer så 3 år.
4+4 modellen henvender sig til studerende, der har gennemført bachelordelen af økonomistudiet samt et års fuldtidsstudier på kandidatstudiet. Ph.d.-studiet varer så 4 år.
3+5 modellen henvender sig til studerende, der har gennemført bachelordelen af økonomistudiet. Ph.d.-studiet varer så 5 år.
Eksterne samarbejder
Økonomisk Institut har en tradition for at samarbejde tæt med relevante eksterne partnere med interesse i økonomiske forhold. Der er ofte tale om forskningsprojekter med et meget direkte anvendelsesorienteret sigte. Specielt har en lang række ph.d.-studerende allerede tidligere opnået finansiering fra offentlige forskningsinstitutioner i København, placeret udenfor universitetet. Her er det en stor fordel for den ph.d.-studerende at have direkte adgang til den viden, som vores eksterne partner besidder.
Du skal ansøge om at blive indskrevet som ph.d.-studerende. Det er op til Økonomisk Institut at vurdere om en ansøger er kvalificeret til indskrivning eller ej.
En ph.d.-uddannelse kan finansieres enten ved at søge et af Københavns Universitets ph.d.-stipendier eller ved at blive indskrevet som eksternt finansieret ph.d.-studerende. I sidste tilfælde skal du selv skaffe finansiering, eksempelvis fra et forskningsråd eller en ekstern arbejdsplads.
Det er en god ide at kontakte den underviser, du ønsker som vejleder, inden din ansøgning indleveres.
Læs mere om ansøgning mv på ph.d.-skolen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
Særlige optagelseskrav
Man kan blive optaget på ph.d.-studiet i økonomi på enten en 5+3 ordning, en 4+4 ordning eller en 3+5 ordning.
Optag på 5+3 ordningen forudsætter en kandidatgrad i økonomi eller matematik-økonomi fra Københavns Universitet (eller tilsvarende). Der stilles det særlige optagelseskrav, der ikke automatisk opfyldes af disse kandidatuddannelser, at ansøgeren skal have gennemført relevante videregående kurser indenfor kerneområderne makroøkonomi, mikroøkonomi og økonometri. Ph.d.-programudvalget i økonomi fastsætter specifikke regler herfor og offentliggør dem på programmets hjemmeside.
Optag på 4+4 ordningen forudsætter en bachelorgrad i økonomi eller matematik-økonomi og mindst 60 ECTS points af en kandidatuddannelse i økonomi eller matematik-økonomi fra Københavns Universitet (eller tilsvarende). Hvis ansøger ikke allerede har opfyldt de specifikke fagkrav, der gælder ved optagelse på 5+3 ordningen, skal det sandsynliggøres, at opfyldelsen af disse krav på ph.d.-studiets første år er forenelig med et tilfredsstillende forløb for det samlede ph.d.-studium. Opmærksomheden henledes på de særlige regler om 4+4 ordningen (se studieordningen, afsnit 6).
Optag på 3+5 ordningen forudsætter en bachelorgrad i økonomi eller matematik-økonomi (eller tilsvarende), at den studerende i øvrigt lever op til kravene om optag på politstudiets kandidatdel og har fået tildelt et 3+5 stipendium. Det skal sandsynliggøres, at opfyldelsen af de specifikke fagkrav, der gælder ved optagelse på 5+3 ordningen, på ph.d.-studiets to første år er forenelig med et tilfredsstillende forløb for det samlede ph.d.-studium. Opmærksomheden henledes på de særlige regler om 3+5 ordningen( se studieordningen afsnit 6).
Ph.d.-stipendier på Økonomisk Institut opslås en gange årligt - med ansøgningsfrist 15. januar.
Læs mere og find aktuelle opslag på ph.d.-skolens hjemmeside.
Læs mere om Danmarks Nationalbanks ph.d. stipendier i menupunktet nedenfor.
Danmarks Nationalbank indkalder ansøgninger om stipendier til støtte for studerende, som er indskrevet eller ønsker at blive indskrevet i et ph.d.-forløb.
Man er især interesseret i studerende, som planlægger at beskæftige sig med makroøkonomi, finansiering, makro-arbejdskraft og udnytte de omfattende husstands- og virksomhedsmikrodata, kreditregistre og store datasæt til rådighed i Danmark. For yderligere oplysninger og ansøgning, se venligst Nationalbankens hjemmeside.
Ansøgninger gennemgås løbende, efterhånden som de modtages.
Ph.d.-skolen på SAMF
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har etableret en ph.d.-skole, som en fælles ramme for ph.d.-uddannelserne på fakultetet. Læs mere om Ph.d.-skolen her